Velkommen til Trøndersopp !

Tirsdag 17.

oktober

--- --- ---

16/10

Oppskrifter

Våre sopper

De fleste av våre sopptyper har sin naturlige utbredelse i SørEuropa, Kina, Nord Afrika, Sentral Asia og Svartehavsområdene. Enkelte av soppene har vi ogsåhentet fra vår egen natur.

Form, tekstur og behagelig smak på disse soppene stiller dem i en særklasse.

Sopp kan brukes som tilbehør, så vel som til forrett eller som hovedrett alene. Sopp er enkelt å tilberede og smaker godt både stekt og stuet.

Vi anbefaler alle å prøve soppen skivet på langs for å få frem profilen. Stek litt hardt i olje eller meierismør og smak til med salt og pepper.

Soppen kan med hell både fryses og tørkes, og beholder både konsistens og aroma i 4-6 måneder. Som ferskvare har soppen en holdbarhet på få dager ved oppbevaring i 2-4 °C.

Kongewok

Til 4 personer

  • 250 gram kongeøsterssopp
  • 100 gram sukkererter
  • 2 st. gulrot
  • 2 st. vårløk el.l.
  • 1 pk. Gilde bacon
  • 2 ss. smør
  • Strimle soppen grovt.

    Strimle gulrot, sukkererter og løken fint.

    Hakk bacon i små terninger.

    Stek bacon på høy varme til de får en fin farge. Tilsett smør og senk varmen. Tilsett så grønnsakerne og la putre i 2 minutter.

    Tilsett så soppen og wok til soppen har blitt myk. Bruk litt mer smør ved behov.

    Passer til kjøtt og fisk eller som det er.

    Panert kongeøsters

    Til 2 personer

  • 250 gram sitronøsterssopp
  • litt hvetemel
  • 2 st. egg
  • litt strøkavring
  • 1 ss. maldonsalt (havsalt)
  • Ta 3 st. fat: Ett med mel, ett med egg og ett med strøkavring.

    Del soppen i store biter og rull den i mel og dupp den så i det lett piskede egget. Rull deretter soppen i strøkavring og stek den i olivenolje på ganske høy varme til den blir helt gylden.

    Legg på serveringsfat og dryss på med litt maldonsalt.

    Smaker utmerket som snacks eller som tilbehør til andre retter.

    Sopp ragout med tomat og basilikum

  • 1/2 kg kongeøsters sopp
  • 1 dl oliven olje
  • 5 modne plommetomater
  • 1 pt basilikum
  • 1 dl fiskekraft
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ss usaltet smør
  • salt og nykvernet hvit pepper
  • Skiv soppen. Stek så soppen i en godt varmet panne med oliven olje til den får en fin gyllen stekeskorpe. Skold tomatene og lag tomatconcasse av den.

    Ha alt dette i pannen sammen med soppen og la det småkoke til det tykner. Kutt så basilikum bladene i tynne strimler og ha det i pannen sammen med tomatconcasseen.

    Smak til med salt og nykvernet hvit pepper og rør inn det usaltede smøret.

    Serveres som saus til en fiskerett eller sammen med tynne skiver av fisk eller skalldyr som en forrett.

    Kremet sopp med russiske erter

  • 1/2 kg sitronøsterssopp
  • 1 dl oliven olje
  • 1 pk russiske erter
  • 4 dl kremfløte
  • 2 ss usaltet smør
  • 1 bt gressløk
  • salt og nykvernet hvit pepper
  • Legg de russiske ertene i vann og følg fremgangsmåte på esken ertene kommer i.

    Rens og kutt soppen i skiver og stek de gyllene i olivenolje i en god varm panne. Når soppen er klar, tilsett kremfløte og la det koke til det tykner. Smak det så til med salt og hvit pepper. Rør inn smøret og tilsett finskårete gressløk.

    Denne serveres til kraftige kjøttretter og vilt.

    Produksjonen hos Trøndersopp er Debio-godkjent